Mobila trender 2009

2008 var året då mobilt internet steg fram som en etablerad kommunikationskanal, mobile 2.0 som det kallas i insatta kretsar. Det råder ingen tvekan om att det var lanseringen av Iphone som på allvar länkade samman webben med mobilen (svindlande 300 miljoner applikationsnedladdningar från Iphone appstore på 21 veckor talar sitt tydliga språk). Vi såg också hur sociala media tog plats i våra mobiler, Facebooks mobila tjänster ökade med 300 procent.

Trendspanarna på m-trends.org tittar nu i spåkulan och försöker sig på att förutse vad som kommer att hända på den mobila arenan 2009:
  1. LBS förlorar sin magi. Under en herrans massa år har LBS (Location Based Services) dvs. möjligheten att erbjuda tjänster utifrån en mobilanvändares position varit den stora hypen. Under 2009 blir detta en hygienfaktor. Användarna kommer att ta detta för givet och de allra flesta applikationer och tjänster som erbjuds kommer att ha GPS eller trianguleringsteknologi inbyggd och utnyttja positioneringsmöjligheten på olika sätt.
  2. Den mobila e-handeln slår igenom på allvar. Vi kommer att köpa mer musik, mer applikationer, ge bort mobila presenter etc. Infrastrukturen i form av microbetalningssystem blir bättre och bättre.
  3. Molnet växer och blir allt viktigare. Att ha tillgång till dokument och filer från mobilen, Netbooken eller från kontoret blir en självklarhet och ”Mobile Cloud Computing” slår därför igenom på allvar. ”Jag kommer inte åt dokumentet eftersom jag inte är på kontoret –argumentet” blir obsolet.
  4. 2009 kommer också genombrottet för SEO i mobilen. Sökordsoptimering och annonsering kommer med full kraft in i applikationer och mobilt internet.
  5. Mobila webbläsare utvecklas och integreras med mobilens inbyggda features som kamera och musikspelare. Mobilt surfande går från ”second best” till ”equaly good”.
  6. Mobilen blir ett verktyg för affärsinnehavare i shoppingcentra. Blåtandsteknologi, wi-fi och andra tekniker för att överföra information på korta avstånd kommer att utnyttjas för att ge erbjudanden, rabattkuponger och information i mobilen när vi är ute på vår shoppingrunda.
  7. Samarbetsapplikationer kommer på stark frammarsch. Minskat resande i finanskrisens spår gör att videkonferensteknologi och andra typer av mobila kommunikationsapplikationer växer.
  8. Mobilen blir ett medicinskt verktyg. Redan idag finns en mängd applikationer som syftar till att på olika sätt övervaka och diagnosticera användarens hälsotillstånd. Denna utveckling kommer bara att fortsätta.
  9. Konkurser. Trist trend kan tyckas, men under 2008 föddes en mängd olika startups och lyckades man inte få in kapital under förra året lär 2009 inte bli enklare.
  10. Iphone Nano. Nog borde Apple lansera en Nano version av sin populära telefon om dom fortsätter på sin inslagna strategi med billigare versioner till youth-segmentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.